Velg en side

Velkommen til vikfasader.no – en nettside dedikert til norsk arkitektur. På denne siden kommer vi til å dele artikler som handler om norsk arkitektur og byggekunst. I Norge er det nemlig en voksende trend at folk kjøper hus som er tegnet av en arkitekt når de skal investere i bolig, og vi har mange kjente og dyktige arkitekter her til lands.

På denne nettsiden kommer vi til å fokusere på norsk arkitektur, og blant annet se nærmere på kjente, norske arkitekter. Noen vi skal se nærmere på er blant annet verdenskjente Sverre Fehn og tyskeren Heinrich Ernst Schirmer som jobbet som arkitekt i Norge. Ved å lære mer om dem og deres byggestil, kan du få mer innblikk i historien til norsk arkitektur.

Hva er «typisk norsk»?

Arkitektur-stilen og -kulturen i Norge har endret seg mye over historien, med ulik inspirasjon fra verdens stilepoker. Likevel har vi noen stiler som regnes som mer «typisk norsk» enn andre, med materiale som er både tilgjengelig og passende her til lands. Det finnes en god blanding av tre- og steinhus, men for privathus har det lenge vært mest vanlig med tre.

Gjennom Norges landstrakte land kan vi finne mange flotte bygg som har stått gjennom mange år, som kirker og flotte adelsbygg. I senere tid har vi blant annet fått mange spennende bygg fra arkitektfirma Snøhetta, som blant annet står bak Operahuset i Oslo. Det ble ferdigstilt i 2008 og er i dag et kjent verk i både inn- og utland.

Tradisjonelt eller funkis?

Når det gjelder privat bolig er det spesielt to stiler som dominerer det norske markedet: Tradisjonelle trehus og moderne funkishus. Tradisjonelle hus i Norge er som oftest bygget av tre, har et trekantet tak med stein og lister. Mange hus rundt om i landet har blitt bevart i mange år ved hjelp av litt restaurering og godt vedlikehold.

Funkishus er mer moderne hus som bryter med det tradisjonelle. Det er ikke et nytt fenomen; funkishus har blitt bygd siden tidlig på 1900-tallet. Det som skiller disse husene fra det tradisjonelle er at de som oftest er mer geometriske uten trekantet tak og lignende, men mer en «boks» med store vinduer og rette linjer. Hva er din favoritt?